Заставні квартири. Як погашати кредит? Чи є інші варіанти?

Переглядів: 1422

Вірогідно, не наймудрішим рішенням було купити квартиру в Києві у 2008 році.

Справді, курс долара зростає, а ціна нерухомості падає. Таким чином, покупцю-позичальнику нерухомості завдано подвійного удару.

У такій ситуації незадоволені всі. Позичальники, які можуть погашати кредит, мають неприємні розмови з колекторами. У банків — неповернення кредитів та падіння вартості заставного майна. В уряду — падіння рейтингу (адже насамперед ми звинувачуємо у всіх гріхах уряд).

Стандартні прийоми, такі як відсоткові канікули та збільшення терміну погашення кредиту, банки вже застосовують. Непопулярне рішення НБУ продавати долар позичальникам за офіційним курсом — сподіватимемося, незабаром запрацює на практиці. Перешкода для впровадження цього рішення — ведення реєстру позичальників. А коли йдеться про ведення реєстру, ймовірно ми одночасно говоримо про черги, критерії підбору позичальника (кому продавати долари, а кому — ні), бюрократію і, як наслідок, про корупцію.

Аналітичний відділ АН «Простодом» розібрався в ситуації і знайшов ще один варіант погашення, а точніше реформування вже взятих кредитів.

Взагалі, лізинг — це вид фінансових послуг, пов'язаних із фінансуванням основних фондів, у нашому випадку — квартир.

Фінансовий лізинг (фінансова оренда). Термін договору лізингу можна порівняти з терміном корисного використання об'єкта лізингу. Як правило після закінчення договору лізингу залишкова вартість об'єкта лізингу близька до нуля і об'єкт лізингу може перейти до лізингоодержувача (позичальника, у нашому випадку). По суті є одним із способів залучення лізингоодержувачем цільового фінансування (з метою придбання об'єкта лізингу — квартири).

За своєю суттю — це довгострокова оренда, після закінчення терміну якої квартира переходить у власність позичальника.

Для позичальника ця схема вигідна, оскільки термін лізингу може бути значно збільшеним. Лізингові платежі можуть сплачувати навіть діти позичальника.

Для банку лізинг вигідний тим, що квартира переходить у його власність (до погашення позичальником усіх необхідних платежів) і немає необхідності залучати колекторів та через суд забирати заставне майно.